Artikels

Naast de artikels, die u kunt vinden door te klikken op een van de items op de beginpagina van deze site, kunt u ook verder naar beneden scrollen en zoeken welke artikels voor u interessant zijn.
Daarnaast geeft Heemkunde Kanne onder deze naam een tijdschrift uit, dat 4 X per jaar verschijnt. Alle jaargangen zijn nog beschikbaar.

8 gedachten over “Artikels”

 1.  

  Dit is een reactie op het artikel van Antoine Bettens van 16 september 2018 over aan het Frans ontleende Kannerse bakkerstermen

  Mijn vader was Maastrichtenaar van geboorte, al heeft hij zijn hele volwassen leven in Nijmegen gewoond. Een bezoek aan ouders in zijn geboortestad in de jaren 70-80 (op Sint-Pieter) was niet compleet zonder boodschappen bij slagerij Breuls voor worstjes (in Maastricht zelf) en een bezoek aan de bakkerij van Kerkhofs-Creemers in Vroenhoven. Dat weet ik nog na al die jaren. Daar werden vlaaien ingekocht, destijds in Nederland nog niet algemeen verkrijgbaar. Behalve gewone kersen- of abrikozenvlaai moest er ten minste één doos kruimelvlaai met kruisbessen bij zijn. ‘Kru(n)sjele’ zei mijn vader dan. Ik vermoed dat dit een verbastering van het Franse woord ‘grosseille’ is. Mijn vader was weliswaar van de andere kant van de grens en van het kanaal, maar toch…

  Jacques Dehue jr.

  •  

   Beste,
   Dank voor uw reactie. Het franse woord grosseille betekent inderdaad zowel aalbes als kruisbes, hetgeen wij inderdaad "kroênsele" noemen. De verbastering is meer dan waarschijnlijk.
   Groeten,Guido Thijs

 2.  

  Beste
  Ik ben bezig met de dossiers "wederopbouw Martenslinde na WOII". Ik zou graag het het boekje van jullie willen aankopen over de wederopbouw Kanne.
  Vriendelijke groeten.
  Lambert Loix
  Werkgroep WOII Martenslinde

 3.  

  Ik ben geen archeologisch genie, maar bij een recente vondst van een gelijkaardig voorwerp in mijn tuin, zat er nog een restant van een houten handvat aan. Afmetingen van de metalen punt identiek. Blijkt een pootstok te zijn; mogelijk een doorontwikkeling van de "Schachtkap"? Koolstofdatering zal uitsluiting geven (maar daar koop je heel veel pootstokken voor) 😉
  Vriendelijke groet; Roger Thijs

 4.  

  Geachte Heemkunde Redactie,
  Het artikel van Paul Vrijens over " ......springstoffendepotvan de ENCI....." (April 2021)werd mij toegestuurd omdat ik 4 juni 1944 zelf betrokken was bij kleine dynamiet ontvreemding Enci. Graag zou ik P Vrijens enige vragen stellen. Zelf ben ik van St.Pieter , Maastricht , ken Kanne heel goed uit mijn jeugd. Tegenwoordig woon ik in Heemstede. Ik ben lid van SOK
  ( Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven) studiegroep van Natuurhistorisch Genootschap Limburg. Ik bezoek nog met enige regelmaat Maastricht.
  Met Vr.gr. H.Ceha

 5.  

  beste kannenaers,

  ik ben de zoon van Schiepers Maximilianus, die nu 102-jarig in Eupen woont.
  Ik woon al lang in St. Vith.
  U hebt voor 2 jaren in het september-Nr (Sept 2020) een artikel over mijn vader geschreven, toen hij 100jarig was (o.m. Twajn Bettens en Paul Vrijens).
  ik heb nu met hulp van mijn vader en van het werk, dat vele stamboom-makers uit Kanne vooraf gemaakt hebben, een Stamboom van onze familie kunnen opmaken tot in de 17. eeuw.
  daarbij was de stamboom door Johnny Vrijens gemaakt van zeer groote waarde; maar ik kan Johnny Vrijens niet per mail bereiken.

  met beste groeten uit St. Vith,

  Jean-Marie Schiepers

 6.  

  Betreffende die "Canderberg". Is dat kaartje van franstalige makelij? Die nemen het meestal niet zo nauw met de correcte verwerking van anderstalige namen. Het zou dan gewoon de Cannerberg kunnen zijn.

 7.  

  Graag wil ik reageren op het artikel over de stamboom Moors / Moers . Sim Moors en velen deden mooi en fantastisch werk . Maar als Moers van uit de regio Moers komt in Duitsland dan komt Moors van uit Moors ? Of ben ik mis . Dan komt de één van Moers in Duitsland en de ander van The Moors in Engeland . Jaren geleden werd ik opgebeld inverband met de stamboom toen had ik het met die persoon erover en hij was verast met wat ik zij . Tot 1100 hebben ze aanwijzingen volgens het boek maar hoe Moers in moers kwam ???? Ooit aan de vikings gedacht die toen over half Engeland heerste en onze contreien en half Europa doorkruiste . En wat als Moors from the Moors in Moers belande en Moers genoemd werd en niet Moors . 6,5 kg boeken heb ik hier mooi werk hoedje af er voor . Maar daar lees ik niks over en ik denk niet dat er onder zoek naar geweest is . Ik gaf nog een tip aan de telefoon " kent u Kate Buch de zangeres en haar song whutering heights" de eerste zin gaat als volg out in de Wiley windy moors ..... verwijzen naar de plaats Moors in Engeland . Groeten Jos Moors

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.