Een prachtig fotoboek over de aanleg van het Albertkanaal.

Kort na de oprichting van onze heemkundevereniging in 1999 ontvingen wij van de familie Plaglez-Declercq uit Berchem(Antwerpen) een prachtig fotoboek. Mevrouw Germaine Declercq is de dochter van rijkswachter Declercq die dienst deed in de brigade Kanne ten tijde van de aanleg van het Albertkanaal. Het boek bevat meer dan 130 foto’s over het graven van het kanaal, en diverse aanverwante werken. Wij willen via onze website jullie geregeld enkele van deze foto’s tonen. Er zitten werkelijk pareltjes bij.
Vandaag tonen wij enkele foto’s van bij het prille begin der werken. Van het kanaal zelf is nog maar weinig te zien maar het te volgen traject wordt al duidelijk.
De hierbij getoonde foto’s tonen de eerste barakken waarin de kanaalbouwers, die van heinde en verre kwamen, gehuisvest waren.

De barakken voor de kanaalbouwers en hun families.

De andere foto’s geven een zicht op het dorp bij de aanvang van de werkzaamheden. Bemerk vooral de aanleg van een talud waarover de treintjes zullen rijden om de uitgegraven grond naar “de kip” (ten westen van de Oudeweg) te brengen.

Ook zie je duidelijk hoe de huidige Steenstraat doorliep richting Eben-Emael langs de huidige Jekerstraat. Je ziet dan ook de huizen in het verlengde van de huidige Steenstraat die verdwenen door de aanleg van het kanaal.

Zicht vanop de Platteberg op hoeve Willems en hoeve Vossen (Avergat). De hoeve Vossen verdween pas na WO II.

Overgang van de Steenstraat naar de Jekerstraat. De huizen in het midden van de foto, rechts van het treintalud zijn dus verdwenen.

2 gedachten over “Een prachtig fotoboek over de aanleg van het Albertkanaal.”

  1.  

    Heel mooie and geweldig interessant. De barakken voor de kanaalbouwers zoals je die noemt zouden vandaag nog mooie woningen zijn die mensen zich tenminste nog kunnen permitteren.

Reacties zijn gesloten.