Foto-album Albertkanaal. Aanleg van de dijken.

Het is alweer enkele weken geleden dat wij nog eens nieuws brachten over de bouw van het Albertkanaal.
De vaargeul is inmiddels gereed, maar de dijkwanden moeten uiteraard verstevigd worden.
Op de plaatsen waar de dijk bijna loodrecht was, bijvoorbeeld in de doorsteek naar Ternaaien, kwamen er zware bekistingen en bewapening om beton te kunnen storten. Hier werden ook om de 100 meter ijzeren laddertjes in de dijk bevestigd.


Daar waar het kanaal eigenlijk door de dorpskern ging was de dijkhelling veel minder steil. Het bovenste gedeelte werd afgewerkt in zware arduinsteen. Het onderste deel was nog minder steil en was dan weer in beton. In het bovenste deel van deze dijk werden ook om de 100 meter trappen gemaakt, zodat je gemakkelijk tot aan het waterniveau kon komen.
Over de volledige lengte van het kanaal komen langs beide zijden om de 50 meter bolderpalen, om schepen eventueel de mogelijkheid te geven om aan te meren.

Het werk naderde nu stilaan zijn einde. Men kon weldra de spoorlijnen op de bodem gaan opbreken en al het bouwmateriaal uit de bedding verwijderen.
Een aarden dijk dwars over het kanaal in de buurt van de sluis van Ternaaien hield nog altijd het water tegen dat vanuit Luik kwam, via de Maas.
Op 2 oktober 1934 om half zeven ‘s avonds liet men via 5 buizen het water langzaam maar zeker in het kanaal naar Kanne en Vroenhoven stromen.

Er komen nog meer foto’s in deze serie, maar wij willen toch even meegeven dat Heemkunde Kanne in 2008 een boekje van een 50-tal pagina’s over het bouwen van het kanaal heeft uitgegeven.
Het boekje bevat onder meer een aantal foto’s uit de collectie van Declercq, maar ook uit eigen collectie, tot en met de bouw van de huidige brug. Wij hebben nog een 15-tal boekjes ter beschikking die te koop worden aangeboden voor de luttele prijs van 5 €.

2 gedachten over “Foto-album Albertkanaal. Aanleg van de dijken.”

  1.  

    Graag had ik zo een boekje aangekocht
    Waar kan dit,?

Reacties zijn gesloten.