Foto-album Albertkanaal. Woningen en een fabriek moesten wijken.

Dat het Albertkanaal letterlijk een “dikke streep” door ons mooie dorp zou trekken en het prachtige Jekerdal aan de noord- en zuidzijde zou openscheuren was een feit. Maar economische en zelfs militaire redenen hebben natuurlijk een prijs.
In Kanne werden alles samen meer dan 89 hectaren aan eigendommen (landbouwgronden, woningen,…) onteigend. Op de foto hierbij zie je in de omgeving waar nu de brug ligt inderdaad enkele woningen die opgeofferd werden.

Tussen de huidige Steenstraat aan de rechteroever (zijde Maastricht) en de Jekerstraat op de linkeroever (zijde Eben-Emael) , en aan de voet van de Susserdel en Meerland werden in totaal acht woningen afgebroken. Er was een hoeve bij, een winkel en een herberg.
Helaas hebben wij geen foto’s , plannen of andere afbeeldingen van deze eigendommen. Mocht iemand alsnog tekeningen of foto’s  hebben van de verdwenen eigendommen dan houden wij ons graag aanbevolen.
Echter, op het grondgebied van Ternaaien (Lanaye) , vlak bij de sluis en de befaamde doorsteek stond er nog een cementfabriek.

Het lag echter pal in wat de bedding van het nieuwe kanaal zou worden en bijgevolg moest het verdwijnen. De onteigening van de cementfabriek kostte de overheid destijds al zo’n slordige 30 miljoen frank. Rijkswachter Declercq stond blijkbaar op de eerste rij bij de opruiming want hij kon alles toch voor de eeuwigheid vastleggen.

Eén gedachte over “Foto-album Albertkanaal. Woningen en een fabriek moesten wijken.”

Reacties zijn gesloten.