Heb jij gisteren ook TV gekeken ?

Wat een gekke vraag eigenlijk. Tenminste in deze tijd. Een beetje moeilijker wordt het misschien als we vragen naar welke zender je hebt gekeken, want het aanbod is bijna niet meer te overzien.
Vaak hebben we tegenwoordig zelfs meer dan één toestel in huis, en dan hebben we het nog niet over de mogelijkheden die je hebt met je I-phone, laptop of PC.
Zo’n 60 jaar geleden was het nog helemaal anders. Toen kwamen de eerste TV’s in ons dorp, en sommige huiskamers werden kleine bioscoopzaaltjes voor de buurt. Je kon die toestellen, vaak loodzwaar en veel plaats innemend in het geheel niet vergelijken met de moderne flatscreens met QLed- schermen en zo meer.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is televisietoestel-philips-150x150.jpg


De uitzendingen op de werkdagen liepen in het beginstadium ook slechts in de vroege avonduren, zowat tussen 18.00 en 22.30 uur.
Het aanbod aan zenders was natuurlijk in die periode ook zeer beperkt. ” Brussel Vlaams” (BRT) en “Brussel Frans”(RTBF) Een kantelschakelaar naast het toestel zorgde ervoor dat je een andere zender kon bekijken.

En mits wat extra elementen op je antenne nog één Nederlandse zender en één Duitse zender.
Hoezo “antenne” ? Was er dan geen “kabel-TV” ?
Natuurlijk niet. Naarmate er steeds meer televisietoestellen kwamen werden ook alsmaar meer huizen voorzien van hoge antennes. Eigenlijk best lelijke staken die met hun stalen vingers de zendsignalen uit de lucht moesten grijpen. Mooi was het zeker niet.

Daken met TV-antennes -


En als het weer eens hard gewaaid had moest er iemand naar de zolder om “de antenne wat te draaien”, want er was weer teveel “sneeuw” op het scherm. Later werden antennes dan voorzien met een motortje om ze te doen draaien in de goede richting voor de gekozen zender. Er kwam al een tweede Nederlands kanaal en een tweede Duits kanaal bij.

Een aankoop van een televisietoestel en installatie van een antenne was al snel een hele hap uit het huishoudbudget. Onlangs kregen wij van een dorpsgenoot weer wat oude documenten die opgedoken waren bij het opruimen van kasten. Eén van de zaken die wij vonden was onder meer de rekening voor het plaatsen van een antenne, met mogelijkheid voor ontvangst van vier zenders.


Toch fijn dat men aan Heemkunde denkt wordt als er opgeruimd wordt. Zo kunnen wij stukje bij beetje iets overdragen aan wie het interesseert, en krijgt de huidige generatie een idee over hoe het dagelijkse leven in ons dorp verliep , vele jaren terug.
Eerstdaags zal Heemkunde Kanne trouwens een enquête doen omtrent haar werking. Via ons ledenblad , maar ook via deze weg of via email gaan we polsen naar uw bevindingen en uw voorstellen om nog meer gericht onderwerpen te behandelen en te delen. We hopen dat U hier talrijk zal op reageren.

4 gedachten over “Heb jij gisteren ook TV gekeken ?”

  1.  

    Wij waren bevoordeeld dat we aan de kanaalkant van de Oudeweg en dus kort bij de ‘kip’ woonden. Met een fikse antenne op het hoger gelegen tuindeel ( tussen de aardappelen), vingen we al rapper het signaal op, en zonder al te veel sneeuw.
    Wel was het bij het draaien aan de antenneklok wel altijd uit het raam turen of de antenne wel goed zat voor “die Starparade” of de Wie-kent-kwis! Toen keken we ook veel meer naar die buitenlandse zenders dan nu, heb ik de indruk. Gek hoe meer TV-kanalen niet noodzakelijk betekent dat we een bredere blik op de wereld krijgen.
    Leuke artikels altijd!

  2.  

    Mooi artikel! en heel herkenbaar.
    Nog zelf kunnen ervaren in onze jonge jaren te Kanne.
    onvoorstelbaar hoe snel het allemaal gaat.

    •  

      enig idee of er veel ontvangstverschil was afhankelijk van welke kant van Kanne ge woonde

      •  

        Eigenlijk niet echt. Maar ik veronderstel dat de mensen in het Avergat, juist onder de hellingen van de Tiendenberg meer moeilijkheden ondervonden.
        Lees ook de reactie van Reginald.

Reacties zijn gesloten.