Herdenking moord op Anna Poswick-Reggers en Derriks

Op 18 augustus 2014 is het 100 jaar geleden dat Duitse soldaten Anna Reggers, vrouw van burgemeester en deputé Jean Derriks vermoordden. In het weekend van 15 augustus zullen Theatergroep Ozzy en Heemkunde Kanne zorgen voor een evocatie van deze gebeurtenis op verschillende plaatsen in het dorp. Wij hebben van Erfgoed Haspengouw een subsidie gekregen om deze evocatie mogelijk te maken. De voorstelling begint onder aan de Muizenberg, op de parking van Hild’Ice. Daarna wordt iedereen meegenomen naar de volgende locatie. Zo kan men een tafereel volgen op het kasteel, in het Ezelpad, aan de grot van de Muizenberg, op de binnenplaats van boerderij Vrancken (Neercannerhof) en de voorstelling eindigt in de tuin van  Huize Poswick. In de H. Grafkapel zal een voortdurende film- en fotoshow over de Eerste Wereldoorlog plaats vinden.
Wie wil helpen aan en tijdens het spel kan zich aanmelden op info@heemkundekanne.be bij een bestuurslid van Heemkunde Kanne of van Ozzy.

Achtergrond
DerriksOp 4 augustus verklaarde Duitsland Frankrijk de oorlog en vernam België dat de Duitsers via België zouden komen. Om negen uur ’s ochtends stonden de eerste Duitse troepen op Belgische grondgebied en dat nog zonder officiële oorlogsverklaring. Op die eerste dag van de oorlog riep de burgemeester van Kanne, Felix Poswick, zoon van de kasteelheer van Neercanne, de mensen op om hun wapens in te leveren. Samen met de pastoor verzocht hij de bewoners hun kalmte te bewaren. Volgens pastoor Langenhoff van Kanne vond een tweehonderdtal vluchtelingen uit Lanaye, Lixhe en Visé onderdak in Kanne. Daarnaast vluchtten duizenden landgenoten naar Maastricht. Op 5 augustus kwamen de eerste Duitse soldaten in Bassenge en Wonck. Tijdens de volgende dagen wisten de Duitsers, weliswaar met veel moeite, de forten rond Luik uit te schakelen. Pas toen verschenen de eerste Duitse soldaten in Kanne. Zij trokken via de Muizenberg naar Lanaken.

Huis Poswick in Neerkanne

Huis Poswick in Neerkanne


Op dat ogenblik bevond zich in het huis tegenover de kapel naast de familie Poswick ook de familie Derriks. Jean Derriks, Limburgse député uit Roclenge, vond zijn eigen dorp niet meer veilig en had op 11 of 12 augustus zijn familie naar Kanne gebracht bij de bevriende familie Poswick. Op 18 augustus had hij, gezien de doortocht van de Duitse troepen in Kanne, de laatste voorbereidingen getroffen om naar het veilige Maastricht te vluchten. De koffers stonden klaar in de gang maar de jongste kinderen lagen al in bed en daarom werd het vertrek uitgesteld tot de volgende dag. Omstreeks half elf ’s avonds was burgemeester Poswick in de buurt van zijn huis de toestand in de gaten aan het houden. Plotseling hoorde hij en de families in zijn huis een aantal schoten vallen. Iedereen in huis verstopte zich in de kelder maar uiteindelijk gingen mevrouw Poswick met haar jongste dochter en Jean Derriks met zijn zoontje van vier en de meid naar de deur. Zij kregen nauwelijks een kans: Anna Poswick-Reggers kreeg een kogel in haar hoofd en Jean Derriks werd getroffen door een bajonet in de buik, de meid vluchtte met de kinderen naar de kelder. Anna Reggers stierf onmiddellijk, Jean Derriks bleef uiteindelijk nog enige uren leven. De soldaten drongen het huis binnen, vernielden enige meubelen, trachtten het huis in brand te steken en vertrokken. De overblijvende leden van beide families vluchtten naar het torentje in de tuin en bleven daar totdat de kust veilig was. De lichamen waren intussen via de Hertenwei naar het kasteel (en dus naar Nederland) gebracht. Ze werden begraven op de begraafplaats aan de Tongerse weg in Maastricht. Na de oorlog werd het lichaam van Jean Derriks overgebracht naar Roclenge.