.
Onze minder jonge abonnees herinneren zich waarschijnlijk nog wel dat de douanepost tussen Kanne en Maastricht aan de Cannerweg nog bemand werd door Nederlandse en Belgische douaniers, meestal kommiezen genaamd. Een gesloten slagboom, controle van de marktgangers op de bus, verhalen over smokkel,…. Er is waarschijnlijk nog heel veel hierover te vertellen.
Maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat de Nederlandse kommiezen een schietbaan hadden in de Jezuïetenberg. In welke jaren dat was is nog niet heel duidelijk, maar zeker was deze nog in gebruik vlak na de oorlog. Tijdens de oorlogsjaren, jaren van bezetting en de aanwezigheid van de “Organisation Todt” in de Boschberg , waarbinnen het gedeelte Jezuïetenberg ligt, lijkt ons dit eerder onwaarschijnlijk.
Niet de meest aangewezen locatie daarvoor lijkt het ons, maar toch.
Deze gang bevat zoals veel andere gangen in het “Rijksmonument Jezuïetenberg” prachtige tekeningen, die gelukkig niet beschadigd werden door de schietoefeningen.
In de berg vond ik een aantal tekeningen van kommiezen die in 1938 zeker in de berg zijn geweest. Op de eerste foto een naam die ik helaas niet met zekerheid kan ontcijferen en ook de heer A. Zeephat. Hij maakte waarschijnlijk de tekeningen, gezien de notitie bij de tweede foto. De anderen zijn Wim Metselaar, Feelders en H. Kraaienbrink.
Op de webpagina “Maastricht Online” vond ik dan weer een oude foto van de kommiezen van Neerkanne in 1945. De heer Feelders deed dus nog dienst aan deze grenspost.
In Kanne woonden ook meerdere Belgische douaniers. Misschien wel de laatste die hier dienst deed is de heer Henri Hermans, die thans nog steeds bij ons in Kanne woont.
We beschikken door meerdere bronnen over diverse namen van Belgische douaniers die onder meer ook in Kanne woonden, maar elke informatie, wetenswaardigheid of boeiend verhaal over smokkel en dergelijke mag je altijd aan Heemkunde Kanne laten weten. Het kan via een reactie op dit artikel, maar ook via rechtstreeks contact met iemand van onze kernleden of via info@heemkundekanne.be
Wij kunnen er later weer een mooi artikel aan wijden in ons tijdschrift.
Waarvoor reeds dank.