Nieuwe foto’s over Kanne in de Tweede Wereldoorlog

Patrick Leenders

Tijdens de voorjaarsvergadering van Heemkunde Kanne op de laatste dinsdag van maart heeft Patrick Leenders een presentatie geven van nieuwe foto’s over de Tweede Wereldoorlog in Eben-Emael, Kanne, Vroenhoven en Maastricht.

Gedurende jaren heeft hij in Belgische en Nederlandse maar vooral in Duitse middens gezocht naar nieuwe foto’s over deze belangrijke periode in de geschiedenis van onze omgeving.
Deze foto’s zullen binnenkort uitgegeven worden in een boek.

Deze presentatie is doorgegaan op dinsdag 25 maart in de Zaal onder de Kerk. Meer dan 50 mensen hebben gedurende meer dan 2 uur aandachtig en geboeid gekeken en geluisterd. Soms bekende foto’s maar vaak schitterende afbeeldingen van de omgeving van het fort van Eben-Emael, waaraan Patrick zijn hart heeft verloren. Het was wel duidelijk dat Patrick vindt dat de mannen van het fort alles hebben gedaan om het de Duitsers moeilijk te maken maar de keuze van de generaals heeft gemaakt dat België (net als bijv. Frankrijk) zich verdedigde met de manier van vechten van de Eerste Wereldoorlog. Niet door verraad of slapheid maar door een verkeerde strategie is het fort zo snel uitgeschakeld.
Guido Thijs bedankte Pie Smeets voor zijn bijdrage (een plakkaat) aan de herdenking van de Grenadiers en Paul Vrijens vroeg 15-17 augustus vrij te houden voor de herdenking van de moord op mevrouw Poswick-Reggers, 30 september voor een OKRA-reis naar de westhoek van België en de periode rond 11 november voor een grote Riemstse herdenking (boek en tentoonstelling) van de Eerste Wereldoorlog.

Bevrijdingsstoet in Kanne

Bevrijdingsstoet in Kanne

Intussen hebben wij een vraag: Wanneer vond in Kanne de Bevrijdingsstoet plaats? Dit is een van de vele vragen, die hij hebben over Kanne in de Tweede Wereldoorlog. Over WO II wil Heemkunde Kanne volgend jaar een brochure uitgeven en een tentoonstelling organiseren. Wie kan en wil helpen is van harte welkom en kan zich aanmelden op info@heemkundekanne.be of bij een van de bestuursleden.