Schatten op zolder of….bij het oud papier.

Onlangs , en bij zeer gelukkig toeval, vonden enkele medewerkers bij de maandelijkse ophaling van oud papier in Kanne , twee dikke registers met vermelding “Haccourt” en “Heure-le-Romain”.
Het bleken alfabetische registers te zijn van de inwoners van beide gemeenten in de jaren tussen 1627-1796, met telkens verwijzing naar de akten van geboorte , huwelijk en overlijden. Op zich natuurlijk een schat aan informatie voor wie zich met de geschiedenis van één dezer dorpen bezig houdt.


Even gelukkig was de reactie van de ontdekkers van deze registers om ze niet bij het oud papier te laten maar ze wel over te dragen aan Heemkunde Kanne.
Op onze beurt zijn wij gaan zoeken wie er in bedoelde gemeenten interesse zou kunnen betonen voor deze boeken. En zo kwamen wij terecht bij de heer Jean Claude Lambrechts uit Haccourt. Hij was leraar aan het atheneum in Visé en later aan het atheneum in Waimes. Hij is momenteel met een oud-collega leraar bezig aan een boek over de geschiedenis over Haccourt in brede zin van het woord. Er zijn ook veel bindingen tussen Haccourt en Heure-le-Romain.
De heer Lambrechts was maar wat blij deze registers in ontvangst te mogen nemen. En wij van onze kant natuurlijk ook dat wij hierdoor waarschijnlijk een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het werk van de beide auteurs.
Dus nog maar eens een oproep. Denk je bij het opruimen voorwerpen of documenten allerlei te vinden die voor Heemkunde Kanne misschien interessant kunnen zijn, dan nemen wij het graag van je over.

Guido Thijs

3 gedachten over “Schatten op zolder of….bij het oud papier.”

 1.  

  Dank voor de reactie. Maar om alle misverstanden te vermijden moeten we toch vermelden dat de teruggevonden registers niet zo oud zijn als de data die in de registers weerhouden werden. Niettemin, gelet op het handschrift, toch ergens begin vorige eeuw. Mogelijks waren er dus ook nog "navolgende" gelijkaardige registers.

  •  

   Waarschijnlijk begin 19e eeuw. Pastoors hadden hun registers moeten inleveren aan de Franse bestuurders, die met de Burgerlijke stand begonnen. De pastoors hebben eerst hun registers genoteerd in overzichten, zoals deze van Haccourt en Heure-le-Romain

 2.  

  Wat een geluk dat deze registers gered zijn van de vernietiging. Hulde voor de alerte vinders!

Reacties zijn gesloten.