Theaterwandeling Poswick 1914 groot succes

Tijdens het weekend van 15 tot 17 augustus 2014 hebben bijna 2000 mensen de theaterwandeling in Kanne meegemaakt. Alles begon met een bloemlegging op vrijdag 15 augustus om 12.00 u. Reginald Vossen leidde een stijlvolle officiële herdenking. Frans Mourmans sprak namens Heemkunde Kanne en theatergroep Ozzy over de moord op Anna Poswick-Reggers en Jean Derriks en het initiatief van beide organisaties. Daarna sprak Piet Schiepers, ere-deputé namens de provincie Limburg en Mark Vos, burgemeester, namens de gemeente Riemst. Een vertegenwoordiger van de K.F. Sint-Cecilia en van de K.F. Alliance speelden de Last Post. Tot slot legden Piet Schiepers, Mark Vos, een vertegenwoordiger van de familie Poswick en van de familie Derriks een bloem neer bij de gedenkplaat op Huis Poswick op de Muizenberg.
Na een kleine en korte receptie op Château Neercanne vertrok de eerste van 7 wandelingen op vrijdag. Zeven keer werd er geroddeld over de burgemeester en zijn vader, de kasteelheer. Evenveel keer werd er op het kasteel door de notabelen van het dorp vergaderd over de dreigende oorlog. Iedere keer kwamen de eerste vluchtelingen uit Visé en Luik naar Kanne en werden de inwoners bedreigd door de Duitsers en vluchtten of naar Nederland of naar de grotten. Zeven keer zongen en dansten de inwoners hun angst weg. Telkens werd de boer en zijn vrouw en kinderen door de Duitsers angst aangejaagd en zeven keer vonden de dramatische gebeurtenissen plaats in het burgemeestershuis. Dat is ook op zaterdag nog zeven keer overgedaan. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de wandeling mee te maken, werden de groepen op zondag groter dan 75 deelnemers en werd zelfs een extra wandeling voorzien.
Informatie over de gebeurtenissen is elders op de website te zien.
Hieronder een selectie van foto’s van Mathieu Gijbels over de theaterwandeling. Het volgende nummer van Heemkunde Kanne zal een uitgebreide reportage bevatten van de opvoering door Ozzy van ” Poswick oorlogszomer 1914″  in samenwerking met Heemkunde Kanne.

 

Personeel DSCF2707 DSCF2477 DSCF2260 DSCF2013 DSCF2515 DSCF2058 DSCF2067 DSCF2089 DSCF2110 DSCF2141 DSCF2156 DSCF2459

 

Een van de reacties:

Jullie hadden een verhaal! Jullie hadden een geweldige locatie!
Maar vooral hadden jullie een geweldig idee en enthousiaste mensen om het tragisch gebeuren van ‘de familie Poswick’ aan ons te doen herbeleven!
Het totale concept met acteurs, koor, kledij, oude materialen, de grappige maar duidelijk verstaanbare Duitse taal, de locatie….. was mooi, concreet, duidelijk, grappig, aangrijpend….
Een dikke duim aan allen die eraan werkten om dit te realiseren! Proficiat!