Watersnoodramp 1953 in Nederland. Ook Kanne was betrokken bij de hulpacties.

In de nacht van 31 januari op 01 februari 1953 braken door hevige storm meerdere dijken in de Nederlandse provincie Zeeland. De Zeeuwse eilanden werden overspoeld en tot ver in het Nederlandse binnenland en tot nabij de Antwerpse haven was er wateroverlast.
Duizenden lieten het leven of werden dakloos.
Mia Thomassen-Vrijens wist te vertellen dat in Kanne twee Nederlandse gezinnen opvang vonden.
Met name in de Bovenstraat, (huidig) nummer 43 en (huidig) nummer 68.
Het gezin was werkelijk zonder enige bezitting hier toegekomen.



“Reneerke” Vrijens (03/01/1901- 28/06/1987), vader van Mia, die toen met zijn gezin woonde op de hoeve in de Bovenstraat (huidig) nummer 52 bezorgde de eerste dagen van hun aankomst de gezinnen stro om toch enigszins met strozakken een slaapplaats te kunnen inrichten. Ook mochten ze bij hem om melk komen.


Landbouwers-veetelers uit de niet getroffen gebieden in Nederland schonken, toen het water geweken was, koeien aan hun collegae in Zeeland om daar een nieuwe veestapel te kunnen beginnen. Ook Harie Castermans van de boerderij aan de Mergelweg schonk zo een aantal koeien uit zijn veestapel

Het gezin dat een tijdelijk onderdak had gevonden in de woning 68 werd enige tijd na hun aankomst in Kanne verblijd met de geboorte van een dochtertje. Mia mocht, als veertienjarige, samen met haar moeder Christine meter zijn van het meisje dat dan ook de voornamen Marie-Christine kreeg.
Wij hebben een en ander opgezocht in de doopregisters van de parochie, maar dat leverde geen resultaat op. Mensen uit Zeeland zijn meestal gereformeerden, en daar wordt geen katholiek doopritueel gehouden. Overige registers staan niet ter onzer beschikking.
Dit gezin zou niet veel later verhuizen naar Heukelom. Het andere gezin verhuisde naar Eben-Emael.
Helaas heeft Mia de namen van de families niet onthouden. Evenmin werd later nog iets van deze mensen vernomen.
Daarom onze vraag aan de geachte lezer : heeft iemand nog informatie over deze gebeurtenis, of tenminste over deze en misschien wel andere families die hier tijdelijk onderdak vonden. Alvast dank voor uw mogelijke reactie.

De foto boven dit artikel is een detail uit een tekening in de Jezuïetenberg te Maastricht (eigen foto)
De foto van Renier Vrijens werd ter beschikking gesteld door Mia Thomassen-Vrijens.

2 gedachten over “Watersnoodramp 1953 in Nederland. Ook Kanne was betrokken bij de hulpacties.”

  1.  

    Mooi artikel en mooie mensen in Kanne om de getroffen mensen te helpen.
    Ook onze Harie Castermans was loyaal om koeien te schenken aan een van de getroffen boer! Dacht wel dat hier veel gebeurd is in dit huis. Ben nog zeer benieuwd naar meer verhalen. Ook tijdens WOII bij Pierre Castermans, heeft mij nog wat verteld over een Duitse soldaat van de Wehrmacht die aanklopte om 'Heiligenabend' (avond voor Kerstdag) aan te tafel te mogen aanschuiven. En dat mocht hij. Toch geweldig van Pierre en de familie.
    Bericht van
    Ineke van Geel, Mergelweg

Reacties zijn gesloten.