De bruggen over het kanaal in Kanne.

Dat er sedert de aanleg van het Albertkanaal reeds meerdere bruggen gebouwd werden hier in Kanne mag wel duidelijk zijn.
De allereerste brug was een metalen constructie, met een betonnen wegdek.
Lang heeft ze echter niet kunnen dienen.
eerste-brug-kanne
Deze brug werd immers op 10 mei 1940 door de Belgische troepen tot ontploffing gebracht om de opmars van de Duitse vijand trachten te belemmeren.
Tijdens de oorlog moest men zich bedienen van een vlot om het kanaal te kunnen oversteken.
Bij de bevrijding hebben de Amerikaanse troepen het kanaal zelfs gedeeltelijk gedempt om hun troepen snel de oversteek te kunnen laten maken.

processie-op-de-noodbrug

Na de oorlog werd er dan eerst een houten noodbrug aangelegd waarvan we jullie hier een foto kunnen laten zien.

Over de volgende brug lezen we dit in het ondertussen bekende dagboek van Paul Vrijens :
(citaat) In de maand maart 1950 werd alhier begonnen met ene nieuwe brug over het Albertkanaal te plaatsen.  Deze werd uitgegeven voor 1 miljoen franken en ondernomen door een aannemer uit Brussel, zekere Arthur Moens van Etterbeek.

Na goed anderhalf jaar met 15  tot 20 personen eraan gewerkt te hebben was ze dan toch voor oktober 1951 klaar.
In de loop van juni 1951 werd er een bezoek aan gebracht door al de gouverneurs van Belgie.

Men bevestigt dat deze brug een echt proefstuk is en er nog nergens een staat in die aard.
Terzelfdertijd werd er een nieuwe macadamweg gelegd van aan de molen van Opkanne over de nieuwe brug tot aan de hoek Steenstraat – Nieuwe Weg – Oudeweg – Brugstraat.(einde citaat)

Eigenlijk ging dit werk toch vrij snel.  Naar ons werd verteld werd de brug in een keer gegoten, alleszins de bogen.  Het beton gieten mocht niet stoppen om een gelijkmatige uitharding te krijgen. En dat er voldoende ijzer-bewapening in de brug zat hebben wij zelf kunnen vaststellen bij de afbraak van de brug toen deze moest plaats maken voor de nieuwste brug.  En zeker weten, de vorige brug was ook best fotogeniek.

oude-boogbrug-kanne   brug-blauw-oranje

Over nieuwe brug hoeven we waarschijnlijk niet veel commentaar te geven. Ze is nog vrij nieuw, en je kan geen stukje over Kanne lezen of er staat een afbeelding van dit nieuwe kunstwerk in.
nieuw-brug-bij-zonsondergang

Je mag ze mooi vinden of niet, vroeger had je een brug in het dorp, nu heb je huizen aan twee zijden van een grote brug over een breed kanaal.  Ieder zijn idee daarover natuurlijk.