Hoeve Collinet/Sart

Beste lezers,

Diverse keren werden wij reeds benaderd door lezers van onze site maar ook door mensen die regelmatig de interessante site “Canne vreuger, Kanne noe” bezoeken, met de vraag of wij foto’s hebben van de hoeve Collinet bij Caestert. Helaas hebben wij daar geen foto van. Anderzijds willen we de ijverige speurders erop attenderen dat je ook moet zoeken naar de  naar de benaming hoeve Sart in de gemeente Lanaye (of Ternaaien). Wat wij wel weten is dat de gebroeders Berthus de laatste bewoners/pachters van de hoeve  waren. De hoeve werd omstreeks 1960 afgebroken. Zij bevond zich in het weiland aan het einde van de beukendreef als je voorbij de hoeve Caestert (Duchateau) over de oude Luikerweg in zuidelijke richting naar “Koningsberg” gaat.

Inmiddels kunnen we jullie meedelen dat we een Ferrariskaart (1775) en een Tranchotkaart (1803)  teruggevonden hebben waarop de hoeve wel degelijk als “Ferme Collinet” is weergegeven.
Geo informatica colinet
Op een recente kaart in een GEO Informatica-publicatie over mergelgrotten onder het plateau Caestert, door
Ed Stevenhagen, is de boerderij uitstekend weergegeven.
Ook zijn er notariële akten uit 1865 en 1870 over de verkoop van de boerderij en bijhorende landerijen.  Wij zullen te gelegenertijd daar een artikel aan wijden in ons tijdschrift.

Elke bijkomende  informatie,  foto of tekening van deze hoeve is natuurlijk steeds welkom.
Je zal er ons en veel anderen een plezier mee doen.

Guido Thijs

Caestert Beukendreef in zuidelijke richting

Caestert Beukendreef in zuidelijke richting; aan linkerkant lag hoeve Collinet/Sart (Paul Vrijens)

Caestert Luikerweg in zuidelijke richting

Caestert Luikerweg in zuidelijke richting (Paul Vrijens)

IMG_4385

Terrein van hoeve Collinet-Sart (Paul Vrijens)