Kanne begin jaren ’30

Onlangs kregen wij van Lambert Jennekens de gelegenheid om een aantal van zijn oude foto’s in te scannen. Verschillende daarvan waren echt uitzonderlijk. Zo zat er een serie foto’s bij van 1914, die genomen waren in een ruimte van de F.N., die omgebouwd was tot een grote ziekenzaal voor de verpleging van gewonde Belgische militairen in het begin van de oorlog. Daarnaast waren er ook een aantal foto’s van het graven, de bouw van het Albertkanaal. Een daarvan was genomen vanaf de hoogte van Meerland in de richting van Kanne. Op deze foto is op een duidelijke wijze te zien hoe Kanne op dat ogenblik nog echt een “wit dorp” was.

Kanne met op voorgrond een bouwtrein met een aantal wagons

Op de volgende foto’s is telkens een gedeelte van deze oorspronkelijke foto uitvergroot met aanduiding van enige markante of bekende gebouwen.

Nummer 1 staat bij het Kasteel van Harff of de boerderij van Wendelen. Op de foto is nog duidelijk de omwalling (nu Op’t Broek tussen Berkenlaan en Onderstraat) te zien. Bij het begin van de oorlog is door de dynamitering van de Onderstraat een groot gedeelte van de intussen vervallen boerderij ingestort en bleef alleen de grote schuur over. Die laatste verdween in de jaren ’60.
Nummer 2 bevindt zich in de Oudeweg en was de woning van Delvoie. Tijdens de oorlog is bij het neerstorten van het vliegtuig van Norcross nog een bom op het huis terecht gekomen, waardoor het grotendeels verwoest werd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WO-II-OUDEWEG-GEBOMBARDEERD-HUIS-660x431.jpg

Later werd dit huis o.a. bewoond door de familie Spronck. Op dit ogenblik is het een studentenhuis.
Nummer 3 is de gemeentelijke jongens- en meisjesschool.
Nummer 4 is het huis waar veldwachter Gerard Huidts samen met zijn broers woonde. Een deel van het huis werd in het begin van de 20e eeuw gebruikt als repetitieruimte van de K.F. Sint-Cecilia. Nu wonen Jean en Ria Schiepers-Murrer in deze woning.

Op nummer 5 zien we, half verscholen achter de damp van het treintje, het notarishuis van Delvoie.
Op 6 en 7 wonen op dit ogenblik onze bestuursleden Twajn Bettens en Guido Thijs. We kunnen op deze foto nog net zien dat Frans Nicolaes (Frans van Leen) de notenboom al geplant heeft (links van cijfer 6!).
8 is Hotel de Louvain, in die tijd van de familie Straetmans.
Het nummer 9 staat op de onderste verdieping van de meisjesschool van de zusters. Rechts staat het klooster van de zusters.
De pastorie is aangeduid met het nummer 10 en was in die tijd het woonhuis van pastoor E.H. Jos Vanheukelom.
Tenslotte staat 11 boven de schuur van Janneke Daemen-Hennus in de Bakkerstraat, nu Brugstraat.

Op 12 herkennen wij het klooster van de zusters, die in 2019 naar het moederklooster in Leuven zijn vertrokken.
De boerderij van Fias, nu Cilissen-Jockin staat vermeld met 13.
Nummer 14 geeft uiteraard de Sint-Hubertuskerk weer, maar dan de vorige. De huidige kerk is gebouwd in 1938 en is noord-zuid georiënteerd en deze oude kerk was, zoals het hoort, oost-west.
Nummer 15 is de schuur van Peter Thijs, vroeger Daemen-Glaesmakers, gelegen aan de Kerkstraat, nu Sint-Hubertusstraat.
Het volgende nummer, 16, is het huis van de familie Jacques Creemers-Nicolaes in de Steenstraat. Het dak van het huis van de familie Martin (café) is aan de linkse kant nog net te zien. De naam van dit gedeelte van de Steenstraat is nu Grenadiersweg.
Op nummer 17 woonde de weduwe Straetmans na de overgave van Hotel de Louvain aan de familie Vanhoyland. Nu woont er de familie Groenen.
De familie Duplessis en aanverwanten zijn op nr. 18 terug te vinden.
Met het nummer 19 is een deel van de Rouw, de verbinding van de Bovenstraat met de Jeker en het Duikerpad aangegeven.

Als er in deze tekst fouten staan, dan kan dat altijd via de website vermeld worden en zullen we de tekst zo nodig aanpassen.

4 gedachten over “Kanne begin jaren ’30”

  1.  

    Bedankt voor deze prachtige en duidelijke foto's en voor de bijhorende, interessante toelichting.

  2.  

    Mooi Paul, en mooie website nu van de Heemkundige Kring van Kanne.

Reacties zijn gesloten.