In 1918 Corona / Spaanse griep in Kanne

Dezelfde regels die het coronavirus nu moe(s)ten indammen, waren in 1918 ook van kracht ten tijde van de Spaanse griep: quarantaine, afstand en hygiëne.
Net wanneer de Eerste Wereldoorlog bijna afgelopen is, krijgt de zogenaamde “Spaanse griep” de wereld in zijn greep. In de winter 1918-1919 zijn er misschien wel 1 miljard ! zieken en dit op een totale wereldbevolking van bijna 2 miljard mensen. Het aantal overlijdens te wijten aan deze pandemie wordt op 50 à 100 miljoen geschat. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies het slachtoffer werden van deze ziekte. Ook nu in 2020 zijn niet alle cijfers van de corona-slachtoffers betrouwbaar. Niet alle landen telden de slachtoffers op dezelfde wijze!

De site “Tous les jours curieux”, gewijd aan fotografie, heeft beelden uit die tijd teruggevonden. Die zijn terug te vinden in LINK

Influenza Epidemic, Mill Valley, California, 1918 (C.Raymond)
Mondmaskers waren verplicht, zo niet naar de gevangenis!

Ook in Kanne waren er slachtoffers te betreuren. De invloed van de hardere politiek van de Duitsers in 1917 en 1918 is ook al aan het aantal overlijdens in Kanne te zien maar het is vooral de Spaanse griep die voor een oversterfte- een begrip dat we de laatste weken hebben leren kennen- heeft gezorgd. De cijfers vallen nog extra op omdat tijdens de oorlogsjaren 1916 en 1917 enige overledenen van Klein Ternaaien in Kanne begraven werden. Zo waren 4 van de overledenen in 1916 woonachtig in Klein Ternaaien.

De piek van de overlijdens in 1918 wordt duidelijk veroorzaakt door het aantal overlijdens door de Spaanse griep

Pastoor Langenhoff schreef in het overlijdensregister van Kanne een aantal keren de oorzaak van het overlijden. In deze situatie vermeldde hij “a peste pulmonari” (door de longpest). Mogelijk waren er meer slachtoffers van de Spaanse griep in Kanne, maar dat is uit de gegevens van de pastoor niet op te maken. Opmerkelijk is dat het toen geen bejaarde slachtoffers maar eerder jonge mensen of kinderen waren, die slachtoffer werden van deze corona-aandoening.

– De eerste vermelding was die van de 33-jarige Maria Daemen, echtgenote van Jacobus Gilson, die op 7 november 1918 in ziekenhuis Calvariënberg in Maastricht overleed.
– De volgende dag overleed haar zoontje van 7 jaar, Lambertus Gilson ook in Calvariënberg.
– Op 2 december was het de beurt aan de bijna 1-jarige Albert Johannes Meex, zoon van Johannes Meex en Maria Bastiaens.
– Twee dagen later stierf Pierre Schellingen of Schillingen op zijn 38ste aan de griep. Hij was niet gehuwd en zoon van Jean Schellingen en Marie Ruette.
– Op 8 december 1918 overleed Henricus Görtz, zoon van Joseph Görtz en Christine Schiepers. Ook hij was pas 26 jaar.
Dan plaatst de pastoor 2 overlijdens, die al eerder hebben plaats gevonden maar dan in de gevechtszone van de Eerste Wereledoorlog.
– Zo stierf Wilhelmus (Guillaume) Schiepers, zoon van Guillaume en Anna Hardy in Duinkerken op 16 oktober. Hij was toen 24 jaar.
Felix Nelissen, de zoon van de onderwijzer Pieter Nelissen, stierf op 1 december als 20-jarige aan de Spaanse griep. Dit gebeurde in het militair ziekenhuis in Brugge. Hij was aan het eind van de oorlog aan zijn dienstplicht begonnen! Voor iets meer informatie zie: https://heemkundekanne.be/vers-van-de-pers/kannerse-militairen-in-de-grote-oorlog/
– Op 11 februari 1919 stierf de 13-jarige Anne Thérèse Gerardine Vrijens, dochter van Henri en Maria Hubertina van Meulenbroek (Langenhoff schrijft wel Catharina, maar dat is niet juist).

Doodsprentje uit Familiereünie Vrijens 7 oktober 2000

E.H. Damianus Schiepers, pastoor in Voroux, zoon van Johannes en Catharina Schiepers, stierf op 3 maart 1919. Hij was 42 jaar bij zijn overlijden.

Collectie Lambert Jennekens

Damien Jean Schiepers is op 02-12-1876 om 02:00 in Kanne geboren als zoon van Jean Hubert Schiepers en Marie Catherine Schiepers, voorouders van o.a. de familie Paquay, Jennekens, Schiepers, Kreyen . Damien is overleden op 03-03-1919 in Voroux, 42 jaar oud. Als oorzaak werd vermeld : longpest. Hij is begraven in Kanne op 06-03-1919.

In 1918 waren het vooral jonge mensen, die slachtoffer waren van de Spaanse griep, een ongekend virus, dat in een door de oorlog verzwakte samenleving in een half jaar ongezien veel doden veroorzaakte. In Kanne stierven meer dan 10% van de inwoners in 1918!

An emergency hospital during the influenza epidemic at Camp Funston in Kansas, circa 1918.Credit…National Museum of Health and Medicine
Noodhospitaal in Kansas (VS) circa 1918