Tentoonstelling Kanne in de Tweede Wereldoorlog (2015) groot succes

Tijdens de hemelvaartsdagen van 2015 heeft Heemkunde Kanne een tentoonstelling gewijd aan Kanne tijdens de periode 1939-1946, m.a.w. van de mobilisatie tot een begin van wederopbouw. Op 14, 16 en 17 mei was de Zaal onder de Kerk opengesteld van 13 tot 18 u. Tijdens deze 15 uren telden wij ruim meer dan 520 toeschouwers. Wij hebben alleen positieve tot enthousiaste reacties gekregen: fantastische foto’s en goede opstelling, mooie documenten en speciale zaken, goede en uitstekende rondleidingen! Daarnaast kregen wij van verschillende bezoekers ook extra informatie over die periode of over de mensen, die toen in Kanne leefden. De prijs voor de belangstellenden, die van het verst kwamen, waren Marie-Josée Bovens, de dochter van Harie Bovens, die uit Gent kwam en de bijna 96 jarige Maximiliaan Schiepers, die uit Eupen naar Kanne afzakte.

DSCF4177     DSCF4163

Veel mensen waren ook geïnteresseerd in de beschrijving van de oorlogswandeling van bijna 8 km via de westelijke Jekerhellingen en het fort van Eben-Emael. Ook het speciaal uitgegeven boekje (64 blz) met een aantal fraaie foto’s werd door velen gesmaakt en gekocht. Datzelfde geldt voor de DVD waarin de interviews met een aantal ooggetuigen staan. Beide, het boekje en de DVD, zijn nog te verkrijgen: het boekje kan nog altijd gekocht worden aan 6 euro en de DVD besteld aan 5 euro. Daarvoor kan men zich aanmelden bij een van de bestuursleden.

DSCF4279         DSCF4297

DSCF4278

Op maandag 18 mei was het de beurt aan de bovenbouw (klassen 3-4-5-6) van de basisschool Jekerdal. Eerst kregen de leerlingen in school een film over de verovering van België. Daarna trokken zijn naar de Zaal onder de Kerk en werden er rondgeleid door Boy Gerrits, Guido Thijs en Paul Vrijens. Zij waren verrast door de vele herinneringen aan de gebeurtenissen in de jaren 39-46.

DSCF4315