Heb je al pannenkoeken gegeten vandaag ?

Vandaag is het 2 februari, een datum die volgens de kerkelijke liturgie aangeduid wordt als Maria-Lichtmis. Het christelijke feest verwijst naar de presentatie van Jezus in de tempel, 40 dagen na de geboorte, en verwijst naar Hem als het licht van het volk Israël.Globaal zegt deze dag iets over de terugkeer van het licht, na de donkere winterse tijd. Maar evenzeer mag uit diverse spreekwoorden blijken dat de koude nog niet voorbij is. Denk maar aan het hierna vernoemde spreekwoord :
As mèt Leechmès de zon op de kjaatse sjijnt, sjieper beent d’n äörte op.
Het komt erop neer dat, ook al is het vandaag mooi weer en voel je toch al de warmte van de zon, je moet je wintervoorraden nog wel even bijhouden.
Even traditioneel is dat er pannenkoeken gegeten worden op deze dag. Ook daarvoor is er een spreekwoord :
Met lichtmis geen vrouwtje zo arm of ze houdt haar pannetje warm.
De diepere betekenis van het eten van pannenkoeken is te zoeken in de goudgele kleur van de ronde lekkernij. Kleur en vorm verwijzen naar de zon.
Maar ik verwijs graag naar het artikel dat Paul Vrijens aan deze spreekwoorden wijdde. Scrol in de berichten op deze site maar even naar 28 januari 2014, dan krijg je daar nog meer gezegden, allemaal mooi in ons eigen Kanners dialect.