Angeline Vrijens emigreert naar de VS

Op 21 september 1911 sterft Anne Catherine Vrijens-Keymis op 38-jarige leeftijd. Zij laat niet alleen een man maar ook vier jonge kinderen achter. Hubert Vrijens uit Kanne is op 15 oktober 1898 in Meerssen getrouwd met de 25-jarige Anne Catherine Keymis. Hij wordt  in het dorp Riêmelke genoemd. Anne Catherine is het tweede van elf kinderen van Theodore Keymis uit Rekem en Elisabeth Rookx uit Meerssen. Bij de dood van Anne Catherine Keymis zijn hun kinderen Elisabeth (Lies)[1] 12 jaar, Maria[2] 10 jaar, Angeline (Lin) 9 en Damien (Däöm van de Riêmel)[3] 8 jaar.

De familie Vrijens-Keymis ca. 1905: v.l.n.r. Lies, Däöm, Lin , vader Hubert, moederAnne en Maria

Op 23 augustus 1913 vertrekt Angeline naar de familie. Zij komt terecht in de Sint-Servatiusweg 46 in Maastricht. Daar woont een zus van haar moeder Anna Clara Keijmis, die getrouwd is met Guillaume Gorissen uit Maastricht (https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/49455668). Zij blijft maar enige maanden, nl. tot 20 november 1913 en keert dan terug naar haar naaste familie in Kanne. Volgens verklaringen van de familie heeft zij tijdens de Eerste Wereldoorlog “gediend” bij een Joodse familie.

Maastricht Bevolkingsregister 1850-1920

Maar zeker is dat Angeline op 21 januari 1921 vertrekt – ze is nu 20 jaar (op 6 december 1901 in Kanne geboren) – uit Kanne naar Maastricht en nu vertrekt zij voor goed. Zij komt in maart 1924 uit Maastricht in Rotterdam aan en vandaar vertrekt zij enige tijd later naar Scheveningen. Daar smeedt zij vriendschapsbanden aan met een zekere Miep. Miep emigreert echter naar de Verenigde Staten ergens tussen 1924 en 1929. Waarschijnlijk komt zij terecht in Philadelphia waar een uitgebreide Nederlandse kolonie bestond.
Miep stuurt vandaar allerlei enthousiaste en lovende brieven en kaarten naar haar vriendin in Nederland. Dat is misschien wel de belangrijkste reden voor Angeline om ook naar Amerika te trekken. Zij vertrekt op 7 december 1929 alleen naar de V.S. In die tijd was dat een “gedurfde” prestatie van een zelfstandige jonge vrouw.

Stadsarchief Rotterdam Passagiers Holland Amerika Lijn (H.A.L.)

In de passagierslijsten van de immigranten op Ellis Island in New York komt “Angelina M. Vryens” voor als dochter van H. Vryens, die woont in de Oude Rijksweg 193 in Canne (een vrije Engelse vertaling van Oudeweg). Haar bestemming is Philadelphia.

Passagierslijst Statendam 7 dec 1929 Bronvermelding : Stadsarchief Rotterdam te Rotterdam, Passagiersregisters. Archieven van de Holland Amerika Lijn (HAL): Passage A, Rotterdam, archief 318-04, inventaris­num­mer 996, 1929, Register van passagegelden, lijn Rotterdam-New York: 1929, half sep.-dec., met vrachtschepen 1929…, folio 152

Op het schip de Statendam leert zij, volgens de familie, een Nederlandse man kennen, Johannes Hendrikus van Tussenbroek. Hij is geboren op 4 april 1886 in de gemeente Beesd, nu een onderdeel van de gemeente Geldermalsen, een plaats in Gelderland ten oosten van Nijmegen. Hij is 15 jaar ouder dan Angeline.

In het bevolkingsregister van een jaar na haar emigratie (1930) staat zij ingeschreven als kamermeisje  bij Thomas W. Berger, afkomstig uit New Jersey, en zijn vrouw Luciania  uit Pennsylvania. In 1932 trouwen Angeline en Johan. Angeline heeft na verloop van tijd haar activiteit als kamermeisje stopgezet. Zij begint dan met een eigen zelfstandige activiteit. Zij huurt eerst enige wooneenheden en verhuurt die dan verder. Later koopt zij met het intussen gespaarde geld woonruimten en verhuurt die panden. Zij maakt in de loop der jaren toch een (klein?) fortuin in Amerika.
Zij is in de Nederlandse bevolkingsgroep van Philadelphia aktief. Een van de foto’s van de familie is een kopie van het parochieblad van de Saint Martin of Toursparochie. Daar is Angeline betrokken bij de activiteiten van de Nederlandse werkgroep van de parochie.

Het “Nederlandse” parochieteam in Philadelphia met rechts beneden Lin Penston-Vrijens

Intussen blijft Angeline contact houden met haar zussen, neven en nichten in Kanne en omstreken. Dat gebeurt door een regelmatige briefwisseling tussen Angeline en haar twee zussen, Lies en Marie. Na het overlijden van Lies wordt die rol overgenomen door haar kinderen, Maria Bovens-Huidts en Anne Reggers-Huidts. Marie is na haar huwelijk met Pierre Houben in Schaesberg gaan wonen. Ook hun kinderen Willy, Annie en Angeline nemen een deel van de communicatie met tante Lin voor hun rekening. Willy, de oudste zoon van Pierre en Marie Houben-Vrijens, zorgt zelfs voor financiële adviezen aan zijn tante in Amerika.
Een eerste bezoek van Angeline aan haar land van oorsprong komt er pas na het overlijden van haar man Johan van Tussenbroek (“Uncle John”). Hij is in 1953 overleden. In september en oktober 1954 bezoekt zij haar familie in België en Nederland. Zij reist per schip, de Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerikalijn. Van de overtocht zijn een paar “officiële” foto’s bewaard gebleven, waarop ook de datum vermeld staat.

Bezoek aan Europa in 1954. Derde van links is Lin Vrijens

Een paar maanden eerder was Hubert (“het Riêmelke”), haar vader, overleden. Het overlijden en de begrafenis heeft Angeline niet kunnen meemaken. Een reis per schip neemt ruim wat tijd in beslag. Zij is in 1954 te gast bij Lies en Winand Huidts-Vrijens in de Oudeweg, bij Marie en Pierre Houben-Vrijens in Schaesberg en zij gaat ook op bezoek bij de familie Damien Vrijens-Ruette. Die reis doet zij in 1965 nog eens over, maar toen met haar nieuwe partner. De nieuwe partner was George Penston, een weduwnaar met een zoon, Jim. Ook dan komt Angeline met een schip naar Europa. In het kader van die reis is ze op bezoek gegaan bij haar moeder, die kort voordien een hersenbloeding heeft gehad. Deze woont dan nog altijd in de Oudeweg. Angeline komt ook een middag bij May Huidts en Louis Bovens.
Eind jaren ’60, begin jaren ’70 overlijdt George na een lange ziekte. In de jaren ’70 is ook Angeline niet meer in staat om lange reizen te maken want zij heeft al een aantal keren een hartaanval gehad.  

Lin Vrijens in de Oudeweg in 1965

Eind jaren ’60, begin jaren ’70 overlijdt George na een lange ziekte. In de jaren ’70 is ook Angeline niet meer in staat om lange reizen te maken want zij heeft al een aantal keren een hartaanval gehad.  

Tijdens de Allerheiligenbijeenkomsten van de familie Huidts bij May Bovens-Huidts in de Boys worden natuurlijk de familiezaken besproken, dus ook de toestand van tante Lin. Ze verwachten eind jaren ’70 niet meer dat tante Lin naar hier zal kunnen komen. Op een bepaald ogenblik stelt iemand voor om zelf naar Amerika te trekken om haar te bezoeken. Ze laten er geen gras over groeien en op 7 december 1979 trekken drie familieleden naar Philadelphia: Anne en May, twee dochters van Winand en Lies Huidts-Vrijens en Liza, een kleindochter, dochter van Louis en May Bovens-Huidts. Zij landen in New York en zoeken daar een hotel op. Tweemaal hebben zij de bus genomen naar Philadelphia om tante Lin te bezoeken. Angeline Penston-Vrijens  ontvangt hen twee keer erg hartelijk in haar huis in de Lardner street. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan de situatie van tante Lin in Philadelphia maar ook aan de gang van zaken in het dorp dat zij als twintiger verlaten heeft.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vrijens-KEYMIS-Philadephia-3-660x568.jpg

Maria Huidts (links) en Anne Huidts (rechts) met tante Lin in Philadelphia


Na deze reis naar Amerika gaat het toch geleidelijk bergaf met tante Lin. In maart 1981 gaat zij naar Pauls’ run, een gloednieuw Luthers rusthuis.
Op 2 oktober 1990 overlijdt zij in Philadelphia, de plaats, die ze bijna 60 jaar eerder had gezien als haar beloofde stad in haar beloofde land. Uiteindelijk heeft zij het daar zeker gemaakt en een goed leven kunnen leiden.

PS. Voor meer details over de emigratie van Angeline Vrijens, zie het eerste nummer van 2019, dat in tweede helft van maart van de persen rolt.


[1] Met dank aan Anne en May Huidts voor hun informatie en foto’s
Lies trouwde in 1929 met Winand Huidts

[2] Marie trouwde in 1924 met Pierre Houben uit Meerssen

[3] Damien trouwde in 1931 met Jeanne Ruette

2 gedachten over “Angeline Vrijens emigreert naar de VS”

  1.  

    Heel fijn om dit te lezen ! Ook mooie foto's !
    Mooie herinneringen aan die reis.
    kleine bemerking : het is Liza ipv Lisa .
    Kan ik me ergens inschrijven / abonneren op het tijdschrift ? Of is alles online te vinden ?
    Groetjes,
    Liza

    •  

      Beste
      Ik zal Lisa in Liza veranderen. Het tijdschrift kan besteld worden via een overschrijving van 10 euro (indien het niet opgestuurd hoeft te worden) of 12.50 euro bij postabonnement. Het rekeningnummer is be36 7350 0056 2281. Je krijgt dan de 4 nummers van de jaargang 2019.

      Met vriendelijke groeten,

      Paul

Reacties zijn gesloten.