De Heilig Graf Kapel; bezoekers van over heel de wereld

In onze prachtige Heilig Graf kapel van Neerkanne (ere wie ere toekomt) ligt er reeds sedert jaren een gastenboek, in het kader van “Open Kerken”.
Geregeld gaan we een kijkje nemen in de kapel en slaan het gastenboek er eens op na. Niet om een onbeschaamde blik te werpen op de intenties of de devoties van de bezoekers, maar wel om een idee te hebben van waar deze mensen komen.

Vanzelfsprekend duiken er plaatsnamen op van alle hoeken van België en Nederland. Ook Duitsland, vooral dan de regio Nordrhein-Westfalen is behoorlijk vertegenwoordigd.
Maar wat vindt je van de opsomming van de volgende landen ?
Albanië, California (VS), Canada, Cuba, Bulgarije, Engeland, Frankrijk, Georgia (VS), Italië, Israël, Japan, Kameroen, Libanon, Libië, Pakistan, Pennsylvania (VS), Philiadelphia (VS), Philipijnen, Polen, Texas (VS), Turkije, Zuid-Afrika, Zwitserland.
En dan hebben we het nog niet over talrijke notities in vreemde talen die we niet onmiddellijk kunnen thuisbrengen, en waar geen verwijzing naar herkomst van de bezoekers zijn vermeld.

Vaak zien we toch dezelfde opmerking in meerdere talen, met name dat het een goed onderhouden kapel is, waar het even rustig verpozen is, en overdag altijd toegankelijk.

Het gastenboek waaruit deze notities genomen zijn was volledig vol, en we hebben ervoor gezorgd dat er een ander boek klaar ligt. Het volle boek wordt bewaard in de parochie-archieven van de Sint Hubertuskerk van Kanne.

Binnenkant H. Grafkapel

2 gedachten over “De Heilig Graf Kapel; bezoekers van over heel de wereld”

  1.  

    Vorige maand de Heilige Grafkapel in Görlitz (Duitsland) bezocht: https://de.wikipedia.org/wiki/Heiliges_Grab_(G%C3%B6rlitz).
    De kapel is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters geworden.

Reacties zijn gesloten.