Het is natuurlijk een vertrouwd beeld als je door ons dorp rijdt om de Jeker in gestage snelheid , met relatief helder water na langere periode van droog weer, dan weer snelstromend en gezwollen van veel neerslag, gelig van de vele weggespoelde leem, naar zijn monding in de Maas te Maastricht te zien stromen.
Maar wie kent er nog de oorspronkelijke bedding van onze rivier ? Hoe was zijn loop voor dat het Albertkanaal werd gegraven ? Wist je bijvoorbeeld dat de Jeker zelfs tot aan het huidige Statieplein kwam, en de Oude Jekerweg zijn naam enkel te danken heeft aan het feit dat deze straat eigenlijk de vroegere bedding van de Jeker was. Dat het voetbalveld van Eendracht Kanne werd opgeofferd om de nieuwe Jekerbedding te maken en dat die nieuwe bedding meer dan een meter dieper werd gelegd om overstromingen te voorkomen, want daar kreeg men toch vaker mee te maken ?
Welnu, dat en veel meer willen wij voor jullie in een themanummer van onze heemkundekring gaan verzamelen en verhelderen met kaartmateriaal en foto’s. Maar ook willen wij wel wat meer verhalen brengen over hoe de Jeker gebruikt werd bij de molens, hoe er enkele plaatsen waren om het vee te drenken, en of je er ook daadwerkelijk kon vissen en bij warm weer kon gaan zwemmen of pootje baden.
Een klein voorproefje is misschien onderstaande (niet zo duidelijke) foto. Als je goed kijkt herken je in het midden de toren van de (oude) Sint-Hubertuskerk en naar de linkerzijde het torentje van het voormalige kasteel van Harff in de Onderstraat. Het standpunt van de fotograaf moet hier wel ergens ter hoogte van de huidige brug over het kanaal zijn, maar dan te bedenken dat het kanaal er nog niet was.
Mocht je zelf nog interessante weetjes hebben over de Jeker of iets kunnen vertellen over eigen ervaringen, deel het gerust aan ons mee. Foto’s zijn natuurlijk ook altijd een mooie bijdrage.
In elk geval zijn wij al bezig om er weer een mooi werkstuk van te maken.
Als jullie ook foto’s van schilderijen van de Jeker in Kanne willen voor in het themanummer, kan ik jullie er bezorgen. Ik heb schilderijen van o.a. de Molen Neerkanne, oude Jekerbrugje,…
Ook ik kijk al uit naar de uitgave! Succes ermee.
Dag Reginald,
Wij houden ons natuurlijk aanbevolen. Indien je foto's kan maken van de schilderijen in je bezit mag je die altijd overmaken. Bij ons is "trop nooit teveel".
Groeten,
Guido
Bedankt voor dit leuke artikel. Ik kijk al uit naar het themanummer.