Fotoboek Albertkanaal. Erover of eronder ?


Dat de aanleg van het Albertkanaal een zeer ingrijpende verwezenlijking was in het dorp Kanne hoeft geen betoog. Huizen dienden onteigend en afgebroken, doorgaande wegen werden onderbroken, het dorp werd bijna letterlijk in twee gesneden. Bovendien zou een hoog talud dat naar de nieuwe brug zou leiden het zicht van de ene naar de andere kant van het kanaal grondig verstoren, en enkele huizen kwamen bijna letterlijk in een kuil te liggen, vandaar ook de naam “in de koil”.
De Neercanner Kavei tussen de Muizenberg en het “Böjmke”aan de weg naar Heukelom ging volledig verloren. Je kon niet langer in het verlengde van de Brugstraat de Kaveien omhoog gaan. En het voetpad van de Bovenstraat naar de molen van Opkanne, “het Kempkesweggetje”, zou vanaf de Bovenstraat ook slechts tot aan het nieuwe kanaal komen. Ook aan de andere kant viel het pad bijna volledig weg. De enige overgang bleef natuurlijk de hoofdweg Maastricht-Luik. Maar daar was dus een brug voor nodig, voor alle verkeer inclusief het tramspoor. En de bouw hiervan begon al samen met de graafwerken. Het werd een volledig stalen brug op betonnen bruggehoofden.

Opbouw van de eerste brug
De brug is alvast klaar

De “Duiker”

Een ander probleem was natuurlijk de Jeker. Even verder dan de molen van Opkanne zou de rivier stroomafwaarts het kanaal gaan kruisen. De Jeker laten uitmonden in het kanaal was uiteraard geen optie. En dus moest er gekozen worden voor een onderdoorgang, een duiker.
Het werd dus een betonnen tunnel met vier aparte kokers, die elk afzonderlijk konden afgesloten worden voor onderhoud. Aan de ingang werden er ophaalbare schutbalken voorzien en roosters zodat drijfvuil kon worden opgevangen alvorens in de tunnelkokers te verdwijnen en eventuele verstopping zouden veroorzaken.

De duiker tussen linkeroever (zijde molen Opkanne) en rechteroever (zijde Bovenstraat)
Ingang van de duiker linkeroever

De “inlaten” van de duiker waardoor straks de Jeker gaat stromen

Al met al imposante werken, maar die konden wel op het droge gebeuren.
Als je dan bedenkt dat zoveel jaren later , in 1981, er een nieuwe duiker moest komen over een veel grotere lengte, en dat terwijl het kanaal toen uiteraard permanent bevaren werd. Maar dat is een ander verhaal dat later nog eens aan bod zal komen als we het eens zullen hebben over verbredingswerken.
Wie daar foto’s van heeft mag ons dat altijd laten weten.

2 gedachten over “Fotoboek Albertkanaal. Erover of eronder ?”

Reacties zijn gesloten.