Genezen door gepreveld medicijn.

Heb je vandaag de dag een kwaaltje, dan loop je al snel naar de drogist of apotheek en je vindt er wel een of ander middeltje. Voel je je wat ziekjes, dan ben je vaak al snel bij de dokter. En als je zelf denkt dat het wel iets meer ernstig is, dan aarzel je soms niet om naar de spoeddienst te gaan.
Vroeger bleek het toch wel heel anders eraan toe te gaan. Een brandwonde, een verstuikte voet, een vervelende wrat of wat dan ook. Er was altijd wel iemand in het dorp die met een gebedje, een kaarsje of een kruid je van het probleem kon afhelpen, tenminste zo wilde het volksgeloof het.
En altijd was er wel ergens dichtbij een wegkruis, devotiekapel, een kerkje of een klooster waar je voor een of de andere ziekte of probleempje , zowel voor mens als dier, terecht kon voor hulp bij genezing of herstel.

Heemkunde Kanne is momenteel bezig informatie te verzamelen over de lokale “gebedsgenezers” en de “korte bedevaarten”. Heelwat heeft ons reeds bereikt, maar misschien heb je zelf nog wat extra. Guido Thijs verzamelt momenteel deze documentatie om er een uitgebreid artikel aan te wijden in volgende edities van ons ledenblad. Neem gerust contact op. Wij nemen elke bijdrage graag in ontvangst.

Eén gedachte over “Genezen door gepreveld medicijn.”

 1.  

  Stem de "Onze Lieve Vrouwebeuk" tot "Europese Boom van het Jaar 2019"
  dinsdag, 05 februari 2019
  Dit najaar werd de Lummense Onze-Lieve-Vrouwebeuk "Baillet Latour Boom van het Jaar 2018". Een hele eer, want zowel de vakjury als het grote publiek erkenden de waarde van deze merkwaardige boom.
  Nu gaat de rode beuk Europees en dingt mee naar de titel van "Europese Boom van het Jaar 2019".
  Heb jij een voorliefde voor oude bomen op een unieke locatie en met een mooi verhaal? Stem dan zeker. Pittig detail: de boom staat vlakbij een kapel gewijd aan Maria en deze staat gekend voor de wonderbaarlijke genezingen die er plaatsvonden. Je weet maar nooit!
  Stemmen kan tot 28 februari op de website www.treeoftheyear.org. Per e-mailadres kan één geldige stem worden uitgebracht.

Reacties zijn gesloten.