Henne en Leize !

Misschien heb je in gesprekken met oudere Kannerse mensen al eens de uitdrukking “Doa es Henne en Leize !” gehoord. Maar weet je ook waar deze uitdrukking haar oorsprong vindt ?
Vandaag kreeg ik van een trouwe abonnee van onze heemkundekring een oude tekst in handen waarin deze namen zijn opgenomen.
Henne, mogelijk afgeleid van Henricus, was volgens het verhaal een Kannerse man die helaas niet bedeeld was met een mooi uiterlijk, noch met veel verstandelijke gaven. Leize, de arme vrouw, was evenmin een beter lot beschoren, maar toch zouden beiden een paar gaan vormen.
In hoeverre deze mensen echt bestaan hebben is ons niet bekend.
Hun beider voorkomen en gedrag heeft ooit blijkbaar geleid tot de voornoemde uitdrukking.

Beide personen hebben door hun fantastische verhalen, van de mythische Alvermennekes vreselijke gedrochten gemaakt die onze bergen, lees grotten, onveilig maakten.

Niet alleen ging deze oude tekst dus over Henne en Leize, doch ook over de mare van de Alvermannen. Een verhaal dat al zou overgeleverd zijn door een zekere “Peter Smeets”, een Kannenaar die leefde in 1649. Vanzelfsprekend kunnen wij geen authenticiteit op deze middeleeuwse bron kleven, noch op het verhaal van de huidige tekstschrijver. Maar het verhaal is zo mooi, dat we het zeker integraal zullen publiceren in een van de volgende uitgaven van ons ledenblad. Blijven lezen dus ! Of een abonnement nemen op ons blad !