Leerlingen van lagere school Jekerdal Kanne ontdekken hun dorp en omgeving

Op 29 juni zijn Jos Thijs en Gér Smeets met de kinderen van VBS Jekerdal gaan wandelen door het eigen dorp. Jos trok op pad met het 5e en 6e leerjaar hij ook zijn kleindochter Loulou kon meenemen en Gèr nam het 3e en 4e leerjaar voor zijn rekening. Ik laat hier Gèr zelf aan het woord.

Met de twee groepen vertrokken we omstreeks 9u aan de school via de Berkenlaan tot aan de Mergelweg waar we wat verteld hebben over de grenspalen die we onderweg tegenkomen. Dan zijn we langs het “Kommiezenpad” gewandeld tot aan de Pruisstraat. Zo kwamen we  langs de achterkant van de tuinen van een aantal kinderen die in de Onderstraat wonen.  Omhoog wandelend bespraken we een aantal wissels langs waar de dassen de straat oversteken. Natuurlijk hielden we ook halt bij het Blennheim monument om dan via het “oud stort” , de Oude Pruis, te wandelen tot aan de Poppelmondeweg. Daar passeerden we de eerste dassenburcht en zijn zo ook bij één van de vele grenspalen aangekomen.  Wandelend richting boerderij Caestert, nu met een sjieke naam “Villa Castrum”, hebben we verteld over vlinders en vleermuizen. Onderweg kwamen we ook nog langs twee stukken land, waar vroeger gevoetbald werd. Aan Villa Castrum heeft Gabriel buiten verteld over de schapen die onze kalkgraslanden begrazen. De kinderen vonden het geweldig om de schapen een kleinigheid te voeren.

Gér heeft binnen op de benedenverdieping verteld over het kanaal, de Jeker, de Maas, de grens en de ondergrond. Op de tussenverdieping hebben we de maquette van kasteel en hoeve Caestert, die gemaakt is door Jean-Pierre Duplessis, bewonderd en tenslotte zagen we op de bovenverdieping allerlei oude foto’s van Kanne met o.a. foto’s van Ome Rick.

Na een korte pauze zijn we dan weer op wandel gegaan, eerst een klein stukje naar beneden en dan links langs de bosrand van het oppidum. Op dit traject hebben we het gehad over dolines, dassenburchten en bijenkorven die we daar zijn tegengekomen om dan uiteindelijk op de Rue de Caster, bij ons bekend als Luikerweg uit te komen. 


Vandaar kregen we een prachtig zicht op de Maasvallei en in de verte zelfs de Amerikaanse begraafplaats van Margraten. Aan het einde van het bos nuttigen we in het grasveld onze bokes. Daarna wandelden we naar  “Koningsberg”.

Pauze met zicht op het kanaal

Op de top konden we genieten van het heerlijk uitzicht over het sluizencomplex, de Maas, de doorgraving van Caestert en het Fort van Eben-Emael. Hier werd er een anecdote verteld over Rosa, een meisje dat in Kanne op school zat en dat bij de inhuldiging van het kanaal een ruiker bloemen mocht overhandigen aan Koningin Astrid.

Met het groepje op het uitkijkpunt van Koningsberg

Op de terugweg zijn we langs de “Blokkenpie” en dan langs de Jeker terug naar de school gegaan waar we om 14u zijn aangekomen. Bij de aankomst hebben we elk kind een postkaart gegeven met ofwel een Hert ofwel een Bever op.  Met deze wandeling hebben we de kinderen en de leerkrachten van de school van Kanne al wandelend laten kennis maken met de pracht van ons eigen dorp. Wat ons betreft is dat voor herhaling vatbaar.

Tekst van Gèr Smeets en Paul Vrijens

2 gedachten over “Leerlingen van lagere school Jekerdal Kanne ontdekken hun dorp en omgeving”

  1.  

    Heel erg leuk! Lijkt me een hele ervaring om weer eens anders naar je eigen omgeving te kijken. Moet de kinderen wel inspireren. Alle bonheur.

    Han

Reacties zijn gesloten.