Over de trouwe hond Mirza.


Het moeten niet altijd verhalen zijn over historisch belangrijke feiten of personen die we op deze website of in ons kwartaalblad publiceren. Gewoon een volks verhaal over een even volks figuur met haar trouwe viervoeter. En wat meer is, een dergelijke vertelling kan je maar opschrijven als je een babbeltje gaat slaan met oudere dorpsgenoten, wat voor alle partijen toch altijd een aangenaam uurtje is.
Zo noteerde ik deze week het sympathieke verhaaltje over Mie Fràène en haar trouwe viervoeter Mirza.
Mie Fràène is eigenlijk Marie Vrijens (°30-11-1902 – +05-02-1988), echtgenote van Arnold Muitjens (°16-12-1902 – +16-03-1988°). Zij woonden in “de koer” in de Brugstraat.
Behalve haar zorg voor het huishouden met negen kinderen verzorgde zij samen met Arnold ook enkele varkens , konijnen, kippen en zelfs een koe in de stallingen bij het huis. Maar daarenboven hadden zij, zoals vele mensen in het begin van de vorige eeuw nog enkele aren land boven op de westelijke hellingen nabij het dorp, in dit geval op de “platteberg”. En daar werden dan in hoofdzaak wortelen en ajuinen geteeld, met het oog op verkoop. Om de geoogste groenten naar huis te brengen maakte Marie gebruik van een hondenkar, getrokken door haar trouwe viervoeter Mirza.
Zo was Marie op een najaarsdag een lading wortelen gaan halen in het veld. Mirza kreeg bij terugkomst de gebruikelijke “mondvoorraad”. Waarschijnlijk geen brokken zoals we die nu kennen, maar vaak restanten van het avondmaal. Groot was echter de verbazing toen Mirza die avond plots verdwenen was.
Een zoektocht in de onmiddellijke omgeving leverde niets op. Men wilde het trouwe dier niet aan zijn lot overlaten en de zoektocht leidde uiteindelijk tot boven op de “platteberg”. En inderdaad, daar werd Mirza aangetroffen. Niet zomaar tussen de wortelen en de ajuinen, maar wel liggend bij een vest dat Marie waarschijnlijk tijdens haar werkzaamheden had uitgespeeld en dat ze bij terugkeer naar huis vergeten had. Had Mirza het dan niet vergeten ? In ieder geval hield hij er trouw de wacht bij.
De foto boven dit artikel is louter illustratief en kon via Pinterest bekomen worden.De foto’s beneden zijn uit ons eigen archief en werden genomen bij gelegenheid van het gouden huwelijk van “Nölke en Marie”.

Guido Thijs