Afgelopen zondag 2 juni mocht de sacramentsprocessie weer door de straten trekken. In tegenstelling tot vroegere jaren, waarbij telkens het volledige dorp werd aangedaan, met pauzes aan wel vier rustkapellen, wordt thans deze rondgang in drie delen opgesplitst, over drie jaren gespreid.
Het dorp Kanne telt vier “kapelverenigingen” , te weten de verenigingen “Oudeweg”, “Neerkanne”, “Bovenstraat” en “Avergat”. Natuurlijk zijn de niet genoemde straten ook opgenomen in één van deze.
Bij gelegenheid van de processie zorgt de vereniging van het bezochte deel voor een rustaltaar, en dit jaar was dit aan de kapel in Neerkanne en aan het begin van de Oudeweg.
Je ziet hier het werk van de medewerkers van de kapelvereniging Oudeweg. Om 6 uur in de morgen wordt er begonnen met het kleuren van zaagmeel en schaafsel om daarmee een vooraf gemaakte tekening met een boodschap kleurrijk in te vullen. Een altaar met toebehoren wordt gebouwd en bloemen, aangekocht dank zij de giften van de buurtbewoners, sieren dan ook het geheel fleurig op.
Maar ook onderweg worden er nog steeds beelden geplaatst of versieringen aangebracht ter ere van het processiegebeuren. Onderstaande foto geeft een kijk op de devotieversiering ter hoogte van café De Sjötter in de Brugstraat.
Dat het aantal deelnemers aan de rondgang altijd maar kleiner wordt behoeft geen betoog.
Beide muziekverenigingen tekenen nog steeds trouw present, maar bijvoorbeeld vanwege de schoolgemeenschap is de deelname zeker tanend. Ook het aantal gelovigen die de processie volgen en mee gestalte geven is sterk verminderd.
Heemkunde Kanne wil toch enige aandacht besteden aan dit evenement om voor de toekomst een beeld te kunnen schetsen hoe deze hoogdag door de jaren heen beleefd werd.
Graag zouden wij daarom beroep doen op iedereen die nog informatie, foto’s of ander beeldmateriaal ter beschikking heeft. Graag verzamelen wij dit materiaal, of kunnen dit kopiëren of scannen, zodanig dat het toch ter uwer beschikking blijft. Een reactie kan bij dit artikel, hetzij bij iemand van de vaste leden van onze heemkundige kring. Alvast dank daarvoor.
Proficiat aan de vrijwilligers - ook heemkunde Kanne - die dit roerend religieus erfgoed in stand blijven houden.