Tropisch warm ….deze dagen.

Het is de laatste dagen puffen en zweten, bij temperaturen boven 30 graden. Op het ogenblik dat ik dit schrijf is er net een fikse regenbui aan het vallen. Oei …. nu ben ik onze voorzitter de inkt uit de pen aan het stelen voor zijn voorwoord in ons volgende kwartaalblad. Sorry Frans.
Wij zullen zeker de laatsten zijn om de klimaatspecialisten tegen te spreken als het gaat over opwarming van de aarde, maar toch lees ik het volgende in notities van juni 1957 *:
“In het begin der maand juni zijn hier onweders geweest langs ieder gewest. Hier te Kanne hebben wij er gelukkig niets van gehad. In Herstal en rond Luik dreef het water golvend door de straat. In veertig jaar had men er zo geen meer gezien.
Van einde juni 1957 blijft ene buitengewone hitte heersen over West-Europa, die tropische temperaturen bereikte.
De temperaturen van deze week zijn in ons land zeldzaam. In Duitsland met nog meer vastelands-klimaat werden ook tropische hitten vastgesteld van 34 graden. Berlijn, Dresden tot de Baltische kust 30 graden. In Frankrijk werden nieuwe recordcijfers genoteerd. Verleden nacht, 5 juli 1957, was het minimum 21 graden in Parijs, hetgeen in 80 jaren niet gebeurd is. ….”

Zo zie je maar.
* Bron : dagboek nummer 8 van Pol de facteur (Paul Vrijens, geb. 1989)