Renovatie hoeve Caestert (2017)

Deze week (cecember 2016) heeft DNF (Département de la Nature et des Forêts) van het Waalse Gewest de werken aan de zuidvleugel van de boerderij aangevat. Eerst was gezorgd voor de aanleg van elektriciteit vanuit Klein-Ternaaien (Petit-Lanaye, Visé, Wallonië) langs het wandelpad naar de boerderij. Nu is de afbraak en beveiliging van de zuidelijke vleugel van de boerderij begonnen. Zoals al eerder besproken op deze website          ( Caestert einde 2016 ) heeft het Waals gewest in de loop van 2016 een beslissing genomen, die impliceerde dat er gesprekken aangegaan zouden worden met de gemeente Riemst, Heemkunde Kanne en Natuurpunt-Riemst. In ieder geval heeft Natuurpunt Riemst een aantal voorstellen over de toekomst van de boerderij ingediend bij DNF. Deze organisatie is bereid die voorstellen positief te benaderen.

Fase A van de restauratie van boerderij Caestert is begonnen met de afbraak van het dak van de zuidelijke vleugel en een aantal bouwvallige muren. De afgebroken delen worden opgeslagen voor een later hergebruik bij de wederopbouw. Daarover zijn nog geen beslissingen genomen.

De zuidelijke vleugel

Eind februari-begin maart 2020 hangt aan de poort van de hoeve van Caestert een vergunningsaanvraag uit van de Waalse overheid. De overheid wil de hoeve uiteindelijk toch renoveren. Dat is goed nieuws maar Heemkunde Kanne heeft daarbij toch enige bedenkingen.
– De westelijke vleugel (naar Kanne gericht) zal volledig hersteld worden maar niet in de oorspronkelijke vorm. Er komt aan de binnenzijde een mogelijkheid voor stalling van landbouwvoertuigen. Op de verdieping bestaat de mogelijkheid voor opslag van hooi en stro. De dakbedekking zal wel anders zijn dan oorspronkelijk.
– De oostelijke vleugel (naar de Maas) zal op het dak en een deel richting zuiden na hersteld worden. Dat geldt ook voor de uitbouw op het erf.
– De zuidelijke vleugel (naar Luik) wordt niet hersteld en er blijft net zoals aan de noordelijke kant alleen een muur staan.
– Het beloofde en vereiste overleg met bijv. gemeente, Natuurpunt en Heemkunde Kanne heeft niet plaats gevonden.
– Hoe de hoeve (doorheen het natuurgebied) bereikbaar is met voertuigen wordt door de Waalse overheid ook niet duidelijk gemaakt.