Ons bestuurslid Toine is 90 jaar jong.

Op onze vergadering van 12-10-2021 mochten we klinken (en snoepen) op de 90ste verjaardag van ons bestuurslid Toine Bettens.
Toine werd geboren in Lanaye op 18-09-1931. Zijn vader deed daar dienst als douanier. Het gezin verhuisde later naar Kanne, waar Toine huwde met Jeanne Creemers.
Na zijn middelbare school doorlopen te hebben in Tongeren en Maaseik, trok hij naar de universiteit van Luik om zich daar te bekwamen in Germaanse filologie.
Tijdens zijn loopbaan, die zich volledig in Wallonië voltrok , woonde het gezin dat uitgebreid werd met drie kinderen in Nismes en later in Pettigny (Couvin).
In 1990 keerden Toine en Jeanne terug naar hun geboortedorp en verbouwden het oude huisje van Frans Nicolaes ( Frans van Leen) in de Oudeweg tot een gezellige, authentieke mergelwoning.

Toen Heemkunde Kanne werd opgericht was Toine al snel geïnteresseerd om mee te werken en, geheel in de lijn van zijn studie, zich op te werpen als vurig verdediger van het behoud van ons Kanners dialect. Nog steeds is hij hier dagelijks mee bezig. Reeds sedert jaren heeft hij geregeld een “lesuurtje” in de vrije basisschool in Kanne waar hij de kinderen polst over de kennis van ons dialect.  Ook vraagt hij de kinderen dan tekeningen te maken bij diverse uitdrukkingen in het Kanners. Hij heeft er inmiddels al een hele verzameling van.
Toine heeft ook zijn vaste rubriek in ons tijdschrift, onder de titel “V’r kalle Kanners”, en deze rubriek wordt ook altijd opgesmukt met één van voornoemde tekeningen.
Heemkunde Kanne wenst Toine van harte te danken voor zijn inzet. Wij hopen nog vele jaren met hem en Jeanne aan zijn zijde te kunnen samenwerken.

Guido Thijs,

2 gedachten over “Ons bestuurslid Toine is 90 jaar jong.”

Reacties zijn gesloten.